Vi utför energiborrning för bergvärme och det är en god investering att borra för bergvärme, en energibrunn är underhållsfri och har en ca livslängd på 50-100 år.
Funderar ni på att installera bergvärme och borra energihål är ni välkomna att kontakta oss så sänder vi en offert till er på energiborrning, offerten är i grunden baserad på meterpriser.
Vi gör gärna platsbesök hos er om ni fått förtroende för oss, då kontrollerar vi förutsättningarna på just er fastighet.
När vi fått en skriftlig beställning från er hjälper vi er med uppgifter gällande borrningen för ansökan till kommunen för tillstånd.
Vår leveranstid går ofta hand i hand med handläggningstiderna hos de olika kommunerna.
Vi går igenom placeringen av ditt energihål tillsammans med dig, vi behöver hålla avstånd till andra brunnar, energihål samt enskilda avlopp och ledningar i marken, saknar man ritningar över ledningar kan man göra Ledningskollen för att få en inblick i sina ledningar.
Enligt Normbrunn -16 anges rekommenderat avstånd på minst 20 meter mellan två borrhål på olika fastigheter. Inom den egna fastigheten bör man placera borrhålen med ett avstånd som är anpassat efter utformningen av systemet.
När placeringen är bestämd ritas den ut på en karta som sänds med ansökan till kommunen.
Borrhål till bergvärme för villor har oftast en diameter på ca 115mm och foderröret är då 139,7mm.
Om borrhålet är djupare än 300 meter vilket inte är så vanligt till villor, kan man behöva gå upp i dimension på borrhålet.
Foderrör
När vi startar att borra driver man ner ett stålrör som kallas foderrör, det är röret som går genom jordlagret ner till fast berg. Man borrar ner foderröret minst 2 meter ner i fast berg och tätar med cement (gjuter) foderrörskanten mot berghålet för att förindra att ytligt grundvatten samt jord och bergmaterial tränger ner i borrhålet. Även om det är ett litet jorddjup är det viktigt att borra ner foderrören i berget. Normbrunn-16 föreskriver att minst antal foderrör från markytan är 6 meter.
Energiborrning till bergvärme
Metoden vi använder för energiborrning till bergvärme är en sänkhammarutrustning som drivs av tryckluft.
Tryckluften får vi från en kompressor som sitter monterad på en lastbil som behöver parkera i närhet av där vi borrar din energibrunn.
När man är färdig med foderröret så börjar man borra i berget till det borrdjup som är beställt. Borrhålsdjupet varierar beroende på vilken energimängd din värmepump behöver för att tillgodose ditt värmebehov. Man utgår från husets ålder, storlek och konstruktion eller tidigare förbrukning av ex. olje- eller elförbrukning. Detta har värmepumpsleverantörerna beräkningsprogram för.
Kollektor i energhål
I borrhålet monterar man en kollektorslang som det cirkuleras en köldbärarvätska i, oftast en bioetanolblandning. Vanligaste dimensionen på kollektorn är 40mm.
Vid borrhål djupare än ca 220-230 meter kan det vara nödvändigt att ändra dimension på kollektorn, flera alternativ finns.
Grävning
Från energibrunnen gräver man och lägger ner markledning från energihålet till huset (eller den placering där värmepumpen skall monteras).
Man behöver göra hål i huset för att få in slangarna till värmepumpen, ibland under markyta och i vissa fall ovan markyta, då kan man täcka slangarna med ett väggdos.
Vi gör en grov återställning när vi grävt klart. Om vi gräver upp stenar etc. så lämnar vi det hos er, vi sår inte gräs eller lägger tillbaka trädgårdsplattor eller dyl.
Viktigt att tänka på är att energibrunnen är dimensionerad efter husets storlek och behov, vi har utbildad och certifierad personal som följer Normbrunn-16. Vi är med och planerar från placering av borrhål, borrning av energibrunn, montering av kollektor och avslutar med markledning innanför husliv där er värmepumpsinstallatör tar vid.
Fördelar med bergvärme:
Har du frågor, funderingar eller önskar du offert, hör gärna av dig så återkopplar vi så snart vi har möjlighet.
T.A. Brunnsborrning AB
Jälla 30
754 73 UPPSALA